top of page

Historie

Kløverhuset er en av Bergens mest minneverdige bygg, og et av Europas eldste kjøpesenter.

Nedover på siden vil vi presentere noen av de viktigste milepælene.

1852

Den 21. april 1852 åpnet bergenseren Johan Petersen butikk i Torvet 11. På den tiden ble butikken kalt Mode og manufakturhandel, som var en detaljforretning som solgte moteriktige stoffer og garn, samt sjal, hatter, sko og parasoller.

1881

Johan Petersen jr. overtar bedriften. Både Johan Petersen og junior var svært dyktige selgere, og meget opptatt av kvalitet. Spesielt Johan Petersen jr. mente at det var summen av alt det jevne arbeidet som ville gi resultater. Her spilte dyktige medarbeidere en svært viktig rolle for å lykkes.

1923

 

NAVNET BLIR TIL

 

Da Johan Petersen jr. skulle flytte Kløverhuset til dagens lokaler satt han og grublet over navn til den nye butikken. Dagen før åpningen sendte datteren til Petersen jr. et brev til sin far, der hun ønsket lykke til med åpningen. I brevet la hun med en firkløver som hun hadde plukket ute på landet der hun oppholdt seg i sommerferien. Det var da Petersen jr. bestemte seg for navnet Kløverhuset.

1930

 

KLØVERSKOLEN

 

Kløverhuset var butikken hvor service stod i fokus. Det var viktig å ha medarbeidere med et høyt kunnskapsnivå, og alle ansatte måtte derfor gjennom “Kløverskolen” som var en intern personalskole som ble regnet som meget omfattende på den tiden.

1930

 

I løpet av 1930-årene bygget forretningen opp en prestisjepreget profil ved å importere store mengder stoffer fra England og Frankrike. I tillegg var Kløverhuset i denne perioden kjent for å være mer aktiv i sin annonsering enn de fleste andre tekstilbutikker i Bergen på den tiden.

1950

I årene 1951-1952 kom Kløverhuset sitt virkelige gjennombrudd på markedet. Motehuset gjennomgikk en større ombygging, og interiøret ble gjort mer kostbart og prestisjepreget. Det ble importert stoffer i et høyere prisnivå, samt at Kløverhuset, i forkant av lokalmarkedet, fikk et bredt utvalg dameklær.

1970

 

TØFFERE TIDER

I 1970 ble konkurransen tøffere i Bergensområdet som følge av etableringen av eksterne kjøpesentre. Kløverhuset tapte volum, og klarte ikke å opprettholde de positive salgstallene som tidligere. Som følge av dette følte man seg tvunget til å endre prisfokus, og pristilbud ble vanlig.

1980

 

PROFIL

Kløverhuset var i 1980 den ledende detaljforretningen når det gjaldt det siste innen mote, kvalitet og service. Forretningens profil skulle være en sterkt motepreget spesialforretning, med eksklusive varer i et høyt prisnivå, men innen rimelighetens grenser.

1980

 

Etter at motehuset har skiftet eier ved  flere anledninger i perioden 1980-1999 kjøpes Kløverhuset av Kløver Eiendom AS.

1999

Kløver Eiendom AS skiftet navn til

AB Eiendommer AS, som fortsetter videreutviklingen av Kløverhuset. 

2017

Kløverhuset gjennomgikk en av de største byggeprosjektene noen sinne. Nye internasjonale konsepter fra inn- og utland, hotell og  en av byens mest eksklusive nattklubber ble etablert.

2020

I dag er Kløverhuset langt mer enn et kjøpesenter, med hotell, restaurant, nattklubb og dagligvare under samme tak. Det blir spennende å se hvor veien går videre.

bottom of page